30 dagen minder wagen

29 April 2024

30 dagen minder wagen

Volgens Groen kan de gemeente hier een trekkende rol in spelen: door te communiceren en te stimuleren, en door leuke activiteiten te organiseren

Groen vraagt Oosterzele ambassadeur te worden van 30 Dagen Minder Wagen

 

Op de gemeenteraad van dinsdag 30 april vraagt Groen aan het bestuur van Oosterzele om niet enkel deel te nemen aan 30 Dagen Minder Wagen (30 Dagen Minder Wagen | Doe mee!), maar ook om de rol van ambassadeur op te nemen. “Deelname zou mooi zijn, onze ambitie ligt hoger”, zegt raadslid Maaike Afschrift, “want is Oosterzele niet geknipt voor deze rol met vijf stations als troef die we ten volle in de kijker kunnen zetten?”

30 Dagen Minder Wagen is een jaarlijks initiatief van Netwerk Duurzame Mobiliteit dat loopt in Vlaanderen van 1 tot 30 juni. “Doelstelling is om burgers en organisaties uit te dagen om een maand lang minder kilometers met de wagen te rijden. Burgers en gemeenten kunnen een engagement ondertekenen dat ze wensen te behalen”, geeft fractieleider Jeroen Logghe aan. Om dit te ondersteunen krijgen ze tips en tricks op de website van Netwerk Duurzame Mobiliteit.

Volgens Groen kan de gemeente hier een trekkende rol in spelen: door te communiceren en te stimuleren, en door leuke activiteiten te organiseren. Zo zouden we als activiteit een soort Oosterzeelse versie van treinstappers kunnen uitwerken, waarbij wandelingen worden uitgestippeld tussen de treinstations. “We zien hier veel mogelijkheden in.”, zegt raadslid Simon Van der Heyden, “Er kunnen vanaf de diverse stations wandelingen uitgestippeld worden met verschillende lengtes. Een samenwerking met de werkgroep Trage Wegen is wenselijk. Je kan deelnemers stimuleren of belonen voor hun duurzame verplaatsing (een versnapering, een treinticket, een Oh-bon, … ). Ook de lokale horeca kan hierin betrokken worden, waar die op de wandelroute ligt.

Waarom vindt Groen dit belangrijk?

Onze gemeente engageert zich in het burgemeestersconvenant en het LEKP 1.0 en 2.0 om te streven naar minder CO2-uitstoot. De actie 30 Dagen Minder Wagen past uitstekend in deze engagementen. Enerzijds zet de gemeente zelf zich in om minder CO2 uit te stoten. Anderzijds kan via een wervende communicatiecampagne en het goede voorbeeld van de gemeente, heel Oosterzele gemotiveerd worden om hierop in te tekenen.