Uitgelichte voorstellen verkiezingsprogramma
Naar een veilige en vlotte N42
Situatie: Tientallen jaren lang was het enige streefdoel een ontdubbeling van de N42 tot een semi-autostrade. Ondertussen is er weinig of niets gedaan aan de veiligheid van de (zwakke) weggebruiker en de ontsluiting van de wijk Anker. De aansluiting met de E40 in Wetteren blijft een bottleneck voor een vlotte doorstroming.
Voorstel Groen: We pleiten tegen een verdubbeling van de rijstroken op de N42. Met een gericht duurzaam mobiliteitsbeleid dat ook inzet op een modal shift, zijn deze stroken immers overbodig. Het veilig maken van de kruispunten wordt prioritair aangepakt. Het kruispunt t.h.v. Gijzenzele moet opgewaardeerd worden tot een hyper veilige oversteekplaats, met afgescheiden fietspad, of een modulaire fietsbrug. De kinderen die naar school gaan in het GILO en de Leefschool moeten dat ook veel veiliger kunnen. Een (gedeeltelijke) fietsstraat is daarbij een mogelijke oplossing
Ontwikkelen van een groenpool ten zuiden van Oosterzele-dorp
Situatie: Het gebied ten zuiden van de kernen van Oosterzele en Scheldewindeke is nog grotendeels landelijk en bevat mooie natuurwaarden. Er lopen hier momenteel verschillende initiatieven vanuit zowel verenigingen als individuele burgers om de natuur op te waarderen. Dit gebied sluit bovendien aan bij de sportfaciliteiten die gecentraliseerd zijn rond de Kluize.
Voorstel Groen: Dit gebied willen we pro-actief ontwikkelen tot een gebied voor zachte recreatie en natuurbeleving. De natuur wordt waar mogelijk versterkt en het recreatief aanbod wordt uitgebreid, met ook aandacht voor minder mobiele mensen: herwaardering trage wegen, creatie wandellussen, mountainbike parcours, de Oude Heirbaan wordt een echte fietsstraat, ... We versterken de lopende privé-initiatieven en voorzien het juiste (ruimtelijk) kader.
Herwaardering van de vallei van de Molenbeek/Gondebeek
Situatie: Overstromingen enerzijds en lange droogtes anderzijds, blijven een belangrijk probleem, zowel voor gewone burgers maar ook voor de landbouw. Door de klimaatverandering zal dit alleen maar toenemen.
Voorstel Groen: We zetten actief in om samen met alle actoren (waterbeheerders, landbouw, provincie, landschapsproject Rodeland) de vallei van de Molenbeek/Gondebeek te herwaarderen. Water wordt zoveel mogelijk stroomopwaarts opgehouden. Er komt meer ruimte voor natuurlijke overstromingsgebieden. Bufferstroken krijgen een natuurlijke invulling. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor natuurbeleving en recreatie
VRV site als platform voor vrije tijd en recreatie
Situatie: In 2021 gooide Groen de knuppel in het hoenderhok om het bestuur warm te maken voor de aankoop van de VRV-site. We zagen dit onmiddellijk als een enorme opportuniteit. Zes hectare ruimte en een reeks gebouwen komen ter beschikking voor een alternatieve invulling. Nog voor de aankoop rond was, werden hier echter 101 functies aan toegewezen, te veel (en te duur) om hier allemaal onder te brengen. Momenteel loopt er een participatietraject. Groen mist hierbij echter de juiste kadering: wat is de visie bij de herontwikkeling van de site en wat is de budgettaire ruimte?
Voorstel Groen: Wij willen van de VRV hét centrum maken voor vrije tijd en recreatie, over alle generaties heen. Gezien de prangende problematiek van jeugdinfrastructuur willen we jeugdbewegingen hierbij absolute prioriteit geven. Eindelijk een waardige stek met kwalitatieve gebouwen en voldoende speelruimte. Dit willen we creatief combineren met andere functies: de reeds lang beloofde skatepiste, een zomerse evenementenweide, een samentuin, vergaderlokalen voor verenigingen, bepaalde sportactiviteiten, zomerkampen, pop-up workshops, … misschien een co-working space voor startende ondernemers. In lijn met de ligging (buiten de dorpskern) willen we de site maximaal ontharden en vergroenen. De site wordt gesaneerd en onbruikbare gebouwen zoveel mogelijk verwijderd. Infrastructuur die nog bruikbaar is wordt circulair herbenut. Na een initiële opkuis en beveiliging (terrein, hoofdgebouw en grote stallen) willen we de site zo snel mogelijk in gebruik nemen om test-activiteiten toe te laten, te zien wat werkt en wat niet, om zo op een proefondervindelijke manier tot een definitieve invulling te komen. Een duurzame, betaalbare en verbindende oplossing.
Heraanleggen markt van Scheldewindeke + herbestemmen kerk
Situatie: De markt van Scheldewindeke is een grijze, verharde vlakte. De kerk van Scheldewindeke zoekt een nieuwe functie. De tijd dat publieke ruimte enkel diende als parkeerplaats voor auto's, ligt reeds lang achter ons. Multifunctionele groene ruimtes moeten de cohesie in onze samenleving versterken: een plaats voor ontmoeting, voor evenementen, voor spel en ontspanning, een gezellig terrasje, …Voorstel Groen: De markt van Scheldewindeke wordt zo veel mogelijk onthard en vergroend. De parkeerfunctie wordt verminderd en in de plaats komt ruimte voor spel en ontmoeting. Dit alles in evenwicht met de andere functies (woensdagse markt, tijdelijke evenementen, ...). We stemmen hiervoor af met de lokale zelfstandige ondernemers om extra meerwaarde te creëren. De kerk van Scheldewindeke wordt herbestemd en meegenomen in een totaalconcept. Er wordt hiervoor een publiek-private samenwerking nagestreefd waarbij een sociale invulling (bijvoorbeeld sociaal café) voorrang krijgt.
We zetten een korte keten project op met natuurherstel als voorwaarde
Situatie: Oosterzele is nog een echte landbouwgemeente. Dit is een echte troef. De landbouw staat echter onder druk en ook hier dringt een transitie zich op. Vanuit het beleid, maar ook vanuit de consument wordt terecht meer duurzaamheid gevraagd.
Voorstel Groen: We zetten landbouwers, gemeentebestuur en natuurorganisaties rond de tafel en werken een inspirerend korte ketenproject uit. We koppelen dit echter aan landschaps- en natuurherstel. Aanpak van erosie, kleine landschapselementen, perceelranden, ... Agro-ecologische vormen van landbouw zorgen bovendien voor extra natuur- en landschapsbeleving voor de burger die recreatie in de nabije omgeving de laatste jaren herontdekt heeft.
Nieuw administratief centrum: “lean and smart”
Situatie: Het huidige administratief centrum is in slechte staat en aan renovatie toe. Door de aankoop van een aantal naburige percelen is er extra ruimte voor uitbreiding naast het huidige AC. Er werden ook externe studies gevraagd om de VRV-site te onderzoeken als locatie voor het nieuwe AC, inclusief een nieuw aan te leggen weg.
Voorstel Groen: Het is belangrijk te investeren in sterke gemeentelijke diensten en dienstverlening, en daar hoort een goede infrastructuur en efficiënte werkomgeving voor de diensten bij. We moeten hierbij echter rekening houden met gewijzigde omstandigheden (bijvoorbeeld thuiswerk) en toekomstige ontwikkelingen (bv. eventuele fusie met andere gemeenten). We pleiten dus voor een toekomstgericht AC, compact, betaalbaar en efficiënt. In functie van bereikbaarheid is de plaats van het nieuwe AC in het centrum van de gemeente (en niet op de VRV-site!), waarbij zo veel mogelijk van de oorspronkelijke gebouwen circulair hergebruikt worden.
Standpunt m.b.t. eventuele fusie met buurgemeente(n)
Situatie: Er werden door het huidige bestuur al gesprekken gevoerd met een aantal buurgemeenten over een mogelijke fusie. De aanpak was weinig transparant en de liefde bleek bovendien niet wederzijds.
Voorstel Groen: Groen Oosterzele is niet de facto tegen een fusie met (een) buurgemeente(n). Een gemeentefusie biedt bijvoorbeeld mogelijkheden op vlak van schaalgrootte en efficiëntie. Wil je aan goed bestuur doen, dan heb je namelijk middelen en mensen nodig. In een grotere gemeente zijn beide in principe ruimer beschikbaar zodat het gemakkelijker is een efficiënt beleid te voeren.Buiten een formele fusie, kan een kleine gemeente daarentegen ook vitaler bestuurd worden door in te zetten op boven-gemeentelijke samenwerkingsverbanden. Bijvoorbeeld uitbouw van gezamenlijk diensten, samen investeren in een zwembad, een rust- en verzorgingstehuis, samenwerken binnen een vervoersmaatschappij, ... Een fusie mag nooit een zuiver politieke motivatie hebben, maar moet finaal een zuiniger en efficiënter bestuur nastreven zonder de dienstverlening te beperken. Om te bepalen welke gemeenten hierbij de voorkeur hebben, moeten we daarbij vertrekken vanuit de eigenheid van de gemeente en zijn bevolking, zoals bijvoorbeeld ruimtegebruik, mobiliteit (voor woon-werk en studie), demografie, … Een eventuele fusie moet voor ons ook steeds bevraagd worden bij de inwoners.
Opzetten van een lokaal klimaatplatform om burgers te mobiliseren
Situatie: Naast een aantal initiële klimaattafels, was de inspraak van andere actoren in het gemeentelijk klimaatbeleid vrij beperkt. De recente rapportering van het Lokaal Energie en KlimaatPact (LEKP) toont aan dat Oosterzele nog een hele weg af te leggen heeft om alle doelstellingen te behalen.Voorstel Groen: We zetten een platform op waar gemotiveerde burgers, bedrijven, handelaars, verenigingen, … zich kunnen aanmelden om hun vaardigheden en tijd te investeren in klimaatgerelateerde projecten en initiatieven. Denk aan het vergroenen van de eigen buurt, het ondersteunen van lokale duurzaamheidsinitiatieven of het bevorderen van milieu-educatie en bewustwording in de gemeenschap en het tegengaan van desinformatie. Zo slaan we de handen in elkaar en versnellen we de uitbouw van een klimaatbestendige gemeenschap.
Opmaken van een publiek te consulteren gemeentelijke onthardingsbalans
Situatie: Oosterzele kampt regelmatig met overstromingsperikelen. De gemeente heeft de neiging om hiervoor steeds in de richting van de provinciale waterloopbeheerder te kijken. Toch is het voor een gemeente, die ook in het brongebied van verschillende waterlopen gelegen is, belangrijk om ook zelf stappen te zetten om wateroverlastproblemen aan te pakken. Water moet niet versneld afgevoerd worden, maar eerst zoveel mogelijk infiltreren in de bodem.Voorstel Groen: Een onthardingsbalans kan de evolutie mooi visualiseren en het doel om maximaal te ontharden als een collectieve ambitie maken. Voor het ganse grondgebied Oosterzele maken we een scan die alle overbodige verharding in kaart brengt, ons wijst op onthardingspotenties en ons op weg zet om gezamenlijk de waterproblematiek aan te pakken en doordacht grotere oppervlaktes te ontharden.