Beslissing gouverneur klacht N42

26 Maart 2019

Beslissing gouverneur klacht N42

Beslissing gouverneur klacht N42

Hoewel Groen van de ad interim gouverneur ongeveer over de hele lijn gelijk kreeg naar aanleiding van onze klacht, vond hij het niet nodig om het besluit van de laatste gemeenteraad van 2018 omtrent de projectnota van de N42 te schorsen. De projectnota heeft nog geen definitief statuut, antwoordde het gemeentebestuur, en de gouverneur volgt die redenering. De beslissing die we in december moesten nemen liet nochtans uitschijnen dat het wél definitief was. Net daarom de klacht: we vonden het onverantwoord om een besluit te nemen op basis van een halfslachtige nota. De gouverneur verzoekt de gemeente aandacht te schenken aan een degelijke communicatie, zowel in functie van de gemeenteraadsleden als de bevolking. Hij raadt ook aan de verkeerscommissie maximaal te betrekken. Benieuwd of ze hier gevolg aan zullen geven.
Over de brief van Agentschap Wegen en Verkeer inzake de nakende onteigeningen zegt de gouverneur dat die ietwat ongelukkig is geformuleerd. “Het schrijven laat inderdaad uitschijnen dat de betrokkenen worden onteigend terwijl de gemeenteraad zich toen nog niet had gebogen over de nota en er ook nog helemaal geen sprake is van een goedgekeurd onteigeningsplan.”
Dat Agentschap Wegen en Verkeer ons onlangs vroeg om de nota van de website te halen, getuigt van hun ongemak. Jammer dat de gouverneur niet bevoegd is om hen op de vingers te tikken, maar het geklungel kan tellen en het versterkt alleen ons vermoeden dat de verbreding van de N42 niet snel genoeg kan gaan. Wie de nota leest zal begrijpen dat de hele onderneming weggesmeten geld is en niet zal leiden tot minder ongelukken, ook niet tot minder files, wel integendeel. Dat we miljoenen belastinggeld uitgeven om méér verkeer aan te trekken en Vlaanderen nog meer vol beton te gieten terwijl zoveel mensen vragen om een duurzame oplossing voor het fijn stof en de mobiliteitsknoop, kan er bij ons niet in.

Lees : Beslissing gouverneur klacht N42 190315.