. Groen Oosterzele gaat (zoals altijd) voor een open, respectvolle en transparante politiek.
. We willen de samenwerking tussen politiek, diensten, burgers en verenigingen bevorderen, en concrete instrumenten ontwikkelen om effectieve participatie te garanderen.
. We investeren in sterke eigen gemeentediensten, met gepaste omkadering en opleiding en de nodige tools en faciliteiten.
. We opteren voor een klein, efficiënt en betaalbaar administratief centrum, waarbij eerst een mogelijke fusie in rekening gebracht wordt.
. Een gemeentefusie is nooit politiek en kan enkel indien dit een meerwaarde heeft voor de burger. Dit wordt altijd eerst voorgelegd aan de bevolking en basisdienstverlening moet altijd gewaarborgd blijven.
Algemeen
Groen en bij uitbreiding Groen Oosterzele heeft samenwerken en een correcte manier van aan politiek doen in haar DNA. De afgelopen bestuursperiodes waren we nooit te beroerd om over onze schaduw heen te stappen en constructief mee te werken met andere partijen, verenigingen of individuele burgers.
De Oosterzeelse politiek is echter al vele decennia het strijdtoneel van een beperkt aantal politieke blokken. Elk blok heeft zijn eigen achterban en speelt vooral daarop in. Langetermijnvisie en het algemeen belang boeten daar vaak bij in. Ook middenveldorganisaties en verenigingen krijgen te snel een politieke kleur toebedeeld en de samenwerking is bijgevolg selectief of zelfs exclusief. Dat is bijzonder jammer want zo wordt immens veel potentieel onderbenut en worden ontelbare kansen gemist.
Ook de bouw van een nieuw administratief centrum (inclusief de locatie, maar vooral ook de kostprijs) was een thema dat de laatste jaren de politiek danig beroerde. Groen Oosterzele neemt hierin een duidelijk standpunt in.
In deze context was ook de vraag of Oosterzele al dan niet moet fuseren met een of meerdere buurgemeenten niet uit de lucht. De gesprekken die het bestuur hierover voerde met een aantal gemeenten waren in het verleden niet altijd transparant en van uitgebreide inspraak van de burger was al evenmin sprake.
Groen Oosterzele heeft en zal steeds blijven deze stemmingmakerij overstijgen en constructief samenwerken, los van meerderheid, oppositie of vermeende politieke kleur, vertrekkend vanuit de eigen visie, maar steeds met respect en belangstelling voor andere meningen.
Concreet
Om uit de huidige impasse te geraken en een nieuwe bestuursstijl te implementeren stellen we voor om:
- De Afsprakennota van het College van Burgemeester en Schepenen en de Deontologische Code voor Raadsleden te herzien.
- Hierbij moet de onafhankelijkheid van de gemeentelijke diensten gewaarborgd worden: Het college en het vast bureau bepalen het beleid (ondersteund door de raden), de diensten bereiden het beleid voor en voeren dit loyaal maar onafhankelijk uit.
- De gemeentelijke diensten moeten de nodige middelen en kennis ter beschikking hebben om sterk beleid te voeren. De beperkte middelen willen we investeren in sterke diensten, eerder dan dure consultants. De diensthoofden en medewerkers krijgen alle kansen om zich verder te ontwikkelen en specialiseren in hun domein, met mogelijkheid tot bijkomende opleiding, een netwerk te ontwikkelen, de nodige tools ter beschikking te hebben, …
- Er komt een efficiënte “streaming” van de gemeenteraad, met zichtbare agenda en stemgedrag van de raadsleden.
- ‘Achter een bureau’ ontwikkelde plannen schieten vaak tekort. Bij de vorming van de beleidsvisie en de verdere uitwerking, willen we verenigingen en burgers actief betrekken en stimuleren om het beleid mee vorm te geven. Dit kan d.m.v. (E-)participatietrajecten, inspraakmomenten, bevragingen, etc., maar ook door volwaardige deelname aan het beleid. Er worden hiervoor een aantal instrumenten ontwikkeld, bv. voor deelname aan de gemeenteraad, een klimaatplatform om het klimaatbeleid mee vorm te geven, ….
- De gemeentelijke adviesraden zoals GECORO, Jeugdraad, Seniorenraad, MINA-raad, Land- en tuinbouwraad, GRIS, sportraad, … worden in ere hersteld en worden actief geconsulteerd om het beleid mee vorm te geven. Ook hier wordt een duidelijke en uniforme afsprakennota opgesteld tussen adviesraden en College.