Groen wil een ambitieus en geïntegreerd klimaatbeleid:
. We zetten meer in op natuur om de klimaatverandering op te vangen. We voorzien verkoelend groen in wijken en kernen, we zorgen voor meer (natte) natuur, we stimuleren natuur in tuinen.
. We stimuleren boeren-natuur en natuur-inclusieve landbouw.
. Renovatie en investeren in hernieuwbare energie wordt ook lokaal beter ondersteund, door slimme premies, sensibilisering, ondersteuning en ontzorging.
. In het kader van het lokaal energie- en klimaatpact zetten we een warmteplan op om te evolueren naar fossielvrije verwarming.
. We stimuleren duurzame mobiliteit door in te zetten op wandel- en fietspaden, elektrificatie, deelmobiliteit, …
. We sensibiliseren en ondersteunen acties voor meer plantaardige voeding. In dit alles geeft de gemeente zelf het goede voorbeeld.
. Om het klimaatbeleid een extra drive te geven, zetten we een klimaatplatform op om burgers, bedrijven, verenigingen, … te betrekken en te motiveren.
Algemeen
De klimaatontwrichting is een feit. Niet morgen, maar vandaag al, ook lokaal in Oosterzele ondervinden we dat. Hittegolven, droogte, gevolgd door overstromingen en wateroverlast. Groen tekent voor een positief, hoopvol en ambitieus alternatief. De klimaatcrisis biedt nieuwe kansen en die willen we met beide handen aangrijpen. Wij willen niet doemdenken en jammeren aan de zijlijn, wij gaan voor groene oplossingen. Oplossingen om de opwarming tegen te houden, om ons beter te beschermen tegen de gevolgen van de opwarming die er vandaag al zijn en om de schade die al is aangericht aan mensen en natuur te herstellen.
Klimaatbeleid is uiteraard ook onlosmakelijk verbonden met het thema energie. Ook hier is op zich duidelijk wat er moet gebeuren. De schoonste en goedkoopste energie is de energie die we niet gebruiken. Daarnaast moeten we verder de omslag maken naar hernieuwbare energiebronnen.
Het Lokaal Energie- en Klimaatpact (LEKP) vormt het hart van het gemeentelijk beleid rond energie en klimaat. De laatste rapportering (voor het jaar 2023) toont dat er in Oosterzele nog heel wat werk aan de winkel is om de 6 doelstellingen, verspreid over 4 werven te behalen.
Naast de sturende rol van de overheid is ook hier de betrokkenheid van burgers essentieel om de groene transitie te laten slagen. Alleen als we onze krachten bundelen zullen we snel genoeg de nodige stappen kunnen zetten. Het energie- en klimaatbeleid is nu echter veel te onzichtbaar voor de burger en nodigt daardoor niet uit om deel te nemen.
Concreet
Klimaat-bufferend groen en natuur (zie ook thema’s natuur en milieu en ruimtelijke ordening en wonen)
- We stimuleren de ontharding en vergroening van private tuinen met gerichte acties. We werken hiervoor samen met Velt vzw en andere middenveldorganisaties. Andere mogelijkheden zijn bijv. het promoten van “tuinrangers” (Agentschap Natuur en Bos). We zijn geen voorstander van de gratis-actie “Elk een boom” omdat dit te vrijblijvend is en geen garantie geeft op lange-termijn succes
- We maken werk van (30%) verkoelend klimaat-groen in onze wijken en straten
- We investeren in (natte) natuur en natuurverbinding. We werken hiervoor actief samen met natuurverenigingen, andere overheden, landschapsproject Rodeland, …
- Het hemelwaterplan opgemaakt in 2023 wordt omgezet in een concreet actieplan en uitgevoerd.
- We stimuleren acties rond boeren-natuur en natuur-inclusieve landbouw bv. door subsidies voor hagen, houtkanten, bomenrijen, …
Wonen en energie
- We maken werk van een lokaal warmteplan (als onderdeel van LEKP) dat met een visie, een warmtezoneringsplan en een concreet actieplan de krijtlijnen uitzet voor fossielvrij verwarmen en koelen.
- We werken een renovatiestrategie of -plan uit voor de gemeente, waarbij er ook oog is voor sloopbeleid (indien energetisch zinvoller en/of technisch haalbaarder).
- We maken energierenovatie voor iedereen makkelijker via gratis professioneel advies en renovatiebegeleiding door een uitbreiding van de dienstverlening van het Energiehuis (Solva) in onze gemeente
- We sensibiliseren en stimuleren naar energiedelen
- We zetten (samen met de provincie) verder in op samenaankoop van hernieuwbare energie, zonnepanelen, zonneboilers, batterijsystemen, …
- We werken een systeem voor collectieve energiebesparende renovaties uit om het verouderd patrimonium in wijken versneld aan te pakken
- We werken een slim subsidiesysteem voor renovatie en isolatie uit
- We stimuleren (aansluiten bij) participatieve hernieuwbare energieprojecten waarbij burgers, maar ook lokale overheden en zelfs verenigingen samen investeren in een energie-coöperatieve, bv. om zonneparken op openbare en andere gebouwen te plaatsen. Een inspirerend voorbeeld is bijv. Denderstroom (https://denderstroom.be/)
- We zetten de verledding van de openbare verlichting door. We durven echter de noodzaak van verlichting in vraag stellen
- Het gemeentepatrimonium wordt energiezuiniger gemaakt. Bij nieuwe projecten gaan we voor maximale energiezuinigheid en 100% hernieuwbare energie
Duurzame mobiliteit (zie ook thema mobiliteit)
- We investeren verder in goede (gescheiden) wandel- en fietspaden
- We pleiten bij NMBS en De Lijn voor uitbreiding en verduurzaming van het openbaar vervoer, o.a. door elektrificatie van de spoorlijn, rechttrekken buslijn 49, betere afstemming van de dienstregelingen, op termijn verdubbeling van de treinfrequentie, …
- We bouwen verder de deelmobiliteit uit (deelwagens, mobipunten, …)
- We ondersteunen verder de elektrificatie van de mobiliteit met bv. verdere uitrol van laadpunten (op basis van behoeftestudie)
Meer plantaardige voeding
- We sensibiliseren en ondersteunen acties rond plantaardige voeding bij de brede bevolking
- We zetten scholen, sportclubs, verenigingen, woonzorgcentra, … aan om ook meer volwaardige plantaardige opties aan te bieden (bv. (school)maaltijden, snacks, catering bij events, …)
- De gemeente geeft zelf het goede voorbeeld door bij alle bijeenkomsten en events waarbij catering wordt voorzien, de verhouding 60% plantaardig en 40% dierlijk te volgen (in navolging van de Green Deal Eiwitshift op Ons Bord van de Vlaamse Overheid).
- We werken hiervoor samen met Proveg vzw en andere middenveldorganisaties die werken rond plantaardige voeding
Participatief klimaatbeleid
- De gemeente geeft het goede voorbeeld, maar om echt impactvol te zijn, moeten we alle inwoners mee krijgen. We werken daarom verschillende tools en methodieken uit om burgers en middenveld te betrekken bij het klimaatbeleid. Dit kan bijvoorbeeld door het organiseren van klimaattafels, klimaatwijken, …
- Om alle initiatieven en acties samen te brengen en verder te inspireren en motiveren, zetten we een lokaal klimaatplatform op.
> Link terug verkiezingsprogramma