Maak van het Ereburgerschap voor Nicky Evrard ook een statement voor gendergelijkheid in de sport!

15 Februari 2023

Maak van het Ereburgerschap voor Nicky Evrard ook een statement voor gendergelijkheid in de sport!

Geef niet enkel een titel, maar onderneem ook acties om vrouwenvoetbal en vrouwensport in het algemeen te promoten.

Meerderheid heeft oren naar vraag van Groen om gendergelijkheid te promoten bij de lauwering van Gouden Nicky.

 

Op de gemeenteraad van 13 februari werd voorgesteld om Nicky Evrard, winnaar van de gouden schoen, voor te dragen als Ereburger van Oosterzele.
Dat een jonge vrouw het ereburgerschap krijgt ervaren wij als zeer positief. Dat Nicky deze titel krijgt is een geweldige zaak. Dit kan en moet een hefboom zijn om vrouwelijke sporters kansen te geven. Groen streeft al jaren naar gendergelijkheid, naar vrouwen op voorgrondposities, naar gelijke kansen dus.
We vragen dan ook met aandrang dat de gemeente Oosterzele binnenkort niet enkel een titel geeft, maar ook een aantal acties onderneemt om vrouwenvoetbal en vrouwensport in het algemeen te promoten.

Fractieleider Jeroen Logghe: "Mijn kinderen hebben allemaal een handtekening van Nicky Evrard en haar partner Shari Van Belle gekregen toen ze beiden nog bij Gent voetbalden. Niet naast het speelveld, maar op school waar Nicky en Shari een springkasteel kwamen leveren voor een feest. Op zich best wel schattig. Maar er zit een harde realiteit achter: Nicky en Shari konden niet leven van hun contract dat ze bij een eerste klasse elftal hadden. Daarom klusten ze bij met springkasteelverhuur."

Dit toont hoe de uitdaging én de kans om door te breken op topniveau, veel moeilijker is dan bij hun mannelijke collega’s. We kunnen dit als gemeente Oosterzele niet alleen oplossen! We kunnen wel ons steentje bijdragen en dit momentum gebruiken om niet enkel Nicky in de bloemetjes te zetten, maar ook een statement te maken en zo een steen te verleggen voor alle toekomstige speelsters.

We stelden tot onze tevredenheid vast dat dit voorstel de meerderheid en het college sensibiliseerde, en dat men wil nadenken over een concrete actie om het vrouwenvoetbal te ondersteunen.