Nieuwsbrief april 2020

02 April 2020

Nieuwsbrief  april 2020

1. Voorwoord

Dit zou mijn "officiële" afscheidswoordje worden voor jullie, een afscheidswoordje, na een laatste gemeenteraad in maart, een laatste bijzonder comité van sociale diensten, een laatste fractievergadering met Groen Oosterzele, een laatste ... Maar zoals velen weten heeft corona daar anders over beslist ... Geen gemeenteraden, geen vergaderingen van het BCSD alsook (nog) geen verhuis ... Het voelt een beetje raar. Een afscheid zonder afscheid te kunnen nemen. Een vreemde situatie, ... niet alleen voor mij. Maart 2020 stond speciaal aangeduid in mijn agenda, maar nooit gedacht dat het zo'n invulling zou krijgen. Dat we momenteel allemaal in een situatie zitten die we eigenlijk niet gewoon zijn is waarschijnlijk nog zacht uitgedrukt ... Ineens wordt ons doen en laten beperkt, we worden beknot in eigen keuzes, vele dingen vallen (hopelijk tijdelijk) weg. We mogen niet meer dit, we mogen niet meer dat en we moeten zus en we moeten zo. Teleurstelling om plannen die in het water vallen, onmacht over het niet meer zelf in handen hebben, vragen over wat en vooral wanneer, ... Niet iets dat wij gewoon zijn. Het is wennen, voor ieder van ons. En toch, heb ik persoonlijk, het gevoel dat er heel wat in de plaats komt. Tijd om stil te staan bij sommige dingen, tijd om na te denken over vele dingen, tijd om verwonderd te zijn over kleine, fijne, nieuwe dingen ... Uiteraard ben ik ook teleurgesteld, voel ik me machteloos, zit ik met vragen maar heb ik ook tijd, tijd om stil te staan, om na te denken, om verwonderd te zijn. Ik zie zoveel positiefs rondom mij gebeuren en ik hoop dan ook dat we allemaal, na deze coronaperiode, wat positiefs kunnen overhouden, kunnen meenemen en er samen kunnen voor "zorgen" dat deze periode er één geweest is waardoor velen weer de essentie zullen zien, we weer wat meer tijd zullen nemen om stil te staan of dat we weer verwonderd zullen kunnen zijn om kleine, fijne, nieuwe dingen ... En bovenal dat iedereen, gelijk wie, ook maar beseft dat we moeten zorgen dat degene die nu voor ons zorgen dit kunnen blijven doen, op een warme, menselijke, leefbare manier. En dan, als corona het toelaat, zorg ik er voor dat dit dan toch nog niet, mijn laatste officiële afscheidswoordje geworden is.

Groetjes, Roswitha 

 

2. Trage wegen, verharding verbinding Rollebaan – Asselkouter

Trage wegen, we hebben er niet zoveel meer van. Recent verscheen er in Moortsele aan de Pontweg (verbinding Rollebaan-Asselkouter) een typisch geel aanplakbord, met de bekendmaking ‘verharden van een weg’. Nochtans één van de mooiste trage wegverbindingen op ons grondgebied. En dus ging er bij verschillende Oosterzelenaren een alarmbel rinkelen, zo merkten we in de mailbox en op straat. Wakkere burgers, daar houden we van! Het eerste stuk van de Pontweg is vrij recent omgevormd naar een grindweg. Nog meer verharden zien vele wandelaars, fietsers en natuurliefhebbers duidelijk niet zitten.

Om wandelganggeruchten tegen te gaan, namen we contact op met de schepen van de betrokken dienst. Gelukkig blijkt het niet echt om het verharden van deze trage weg te gaan. Wel wil men de ondergrond stabiliseren met betonpuin. Daarbovenop komt terug een laag aarde zodat het een aardeweg blijft. Met deze werken wil men vooral voorkomen dat landbouwvoertuigen de weg telkenmale kapot rijden.

Groen zou Groen niet zijn moest er niet meteen ook verder gedacht worden. Hoe kunnen we op een ecologische manier beheermaatregelen nemen die het storten van betonpuin als stabilisator kunnen voorkomen? In plaats van curatief te werk te gaan, kan men beter dergelijke erosieproblemen brongericht aanpakken. Dit kan bv. met permanente gras- en bloemenstroken of houtkanten. We pleiten ervoor om dergelijke preventieve landschapszorg veel meer te verankeren in de gemeentelijke werking.

Dit kan alvast een werkpunt worden in het nieuwe Rodeland project. En nee, we hoeven het warme water niet opnieuw uit te vinden. Er bestaan vanuit de overheid al heel wat stimulerende maatregelen, zoals beheerovereenkomsten voor perceellandbeheer (https://www.vlm.be/nl/themas/beheerovereenkomsten)

Ook de provincie subsidieert land- en tuinbouwers voor het aanplanten van houtige landschapselementen (https://oost-vlaanderen.be/werken-en-ondernemen/landbouw/subsidies/subsidie-voor-het-aanplanten-van-houtige-landschapselementen-op-.html)

Brongerichte aanpak van erosie is trouwens een win voor iedereen: de landbouwpercelen verliezen geen vruchtbare grond, we moeten niet na elke stortbui modder ruimen, laat staan waterlopen baggeren en de kleine landschapselementen hebben een ecologische meerwaarde.

To be continued...

 

3. Groene vingers in coronatijden

Voor alle ouders met kinderen thuis zijn dit geen vanzelfsprekende dagen. Hoe kan je je werk plannen, maar evengoed, hoe hou ik mijn kroost zinvol bezig?
Wij hebben alvast een deugddoend Groen ideetje: waarom eens niet aan de slag gaan met je al dan niet groene vingers? Op dit moment van het jaar kan er heel wat gezaaid worden: bloemen (zonnebloemen, goudsbloem, cosmos enz), keukenkruiden (tijm, basilicum, kervel, marjolein,…) en allerlei groenten (sla, radijsjes, tomaten, koolrabi, courgette, pompoen enz).
Dit is een activiteit waar jijzelf maar evengoed je kids veel plezier kunnen aan beleven. Bovendien is het een win win activiteit. Het zaaien, labelen, dagelijks water geven, het later verpotten en uitplanten, allerlei activiteiten die afleiding bieden.
Het zien kiemen en dagelijks zien groeien geeft een ongelooflijk fijn en positief gevoel, iets wat we nu extra kunnen waarderen. Bovendien worden jij en je kroost op het einde van de rit beloond met allerlei moois en lekkers, met zorg samen voortgebracht. Een paar potten of bakken, wat aarde, zaadjes en dagelijks een beetje water volstaan! Stuur je een foto door van jouw kinderen die hier plezier aan beleven? We maken er graag een collage van!
Menig moestuinier heeft zaadgoed over en waarom zouden we niet een mini zaadbank oprichten waarin zaadjes kunnen geruild worden, of jong plantgoed, dat zelf verder kan opgekweekt worden.
Vind je dit een leuk initiatief, wil je graag ook zaadjes/plantjes ruilen, laat het weten op [email protected] 

 

4. Rabarber kruimeltaart

Bij sommige moestuiniers staat de rabarber reeds klaar om te plukken, bij deze een smakelijke rabarber kruimeltaart.

Ingrediënten:
• 500 gram rabarber
• 500 gram appel
• geraspte schil van 1 citroen
• en sap van 1 sinaasappel
• 1 theelepel gemalen kaneel
• Eventueel een cm geraspte gember
• 100 gram lichte basterdsuiker of kokosbloesemsuiker
• 225 gram bloem
• 125 gram boter of margarine
• 125 gram lichte basterdsuiker of kokosbloesemsuiker
• 60 gram geroosterde stukjes hazelnoot (of amandel)
• 2 eetlepels rietsuiker (optioneel)

Bereiden:
Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de rabarber in stukken van circa 2 centimeter en doe ze in een grote pan. Schil de appels en snij deze in plakken en voeg ze met citroenrasp en sinaasappelsap (en ev. de geraspte gember) toe aan de rabarber. Breng het aan de kook brengen en laat het circa 2-3 minuten zacht laten koken tot het fruit wat zachter begint te worden. Voeg de kaneel en het suiker naar smaak toe en schep de vruchten in een ovenschaal.

Kruimeldeeg maken:
Zeef de bloem in een kom en wrijf de boter door de bloem tot een kruimelig deeg. Voeg het suiker en de gehakte noten toe. Verdeel het kruimeldeeg over de rabarber-appelmassa en strooi er desgewenst rietsuiker (ev kokosbloesemsuiker) over.

Kruimeltaart bakken:
Bak de taart 30-40 minuten op 200C tot de korst goudbruin is. Serveer de rabarber kruimeltaart warm of koud. Als je wilt variëren, dan kan je ook andere soorten fruit toevoegen.
Als het kruimeldeeg te snel kleurt, de temperatuur verlagen.

 

5. Reorganisatie in quarantainetijden

  1. Lopende en nieuwe openbare onderzoeken zijn geschorst tot na 24 april, meer info omgevingsloket.
  2. Balegro, we houden de vinger aan de pols!
  3. CBS, Commissie Burgemeester en Schepenen gaan door, de gemeenteraden zijn voorlopig opgeschort.
  4. Om korter op de bal te spelen, wegens de snel veranderde coronamaatregelen, is er een wekelijks fractieoverleg opgericht.
  5. Heropening containerpark vanaf dinsdag 7april, info ILVA
  6. ... en blijf in uw kot!

 

6. Uitsmijter

"Stop the presses", Groen Oosterzele is verheugd met het kersverse nieuws van Natuurpunt Oosterzele. Na jaren van onderhandeling hebben ze recent de aankoop van bijna 12 hectare van Ettingebos succesvol kunnen afronden. Proficiat!

Lees meer hierover in hun digitale nieuwsbrief.

 

Groen Oosterzele

https://www.groenoosterzele.be/

https://www.facebook.com/GroenOosterzele