Nieuwsbrief februari 2025

21 Februari 2025

Voorstel om opbrengst uit verkoop van gemeentepatrimonium (met erfgoedwaarde) te reserveren voor ons waardevol erfgoed te onderhouden en restaureren. Voorstel om het lokaal energiebeleid te actualiseren en een actieplan uit te werken om alsnog aan de afspraken te voldoen tegen 2030. Vraag naar visie en acties van de meerderheid i.v.m. (zonevreemde) voetbalterreinen. Vraag i.v.m. verkeersveilige herinrichting Moortelbosstraat na de rioleringswerken. Vraag i.v.m. overlast op en rond N42 door werfverkeer O.B.B.C.

Nieuws uit de gemeenteraad van gisteren (20/02/2025). Lang, langer, langst. De meerderheid wilde de stemming van de mandaten van de vorige raad opnieuw doen, officieel omdat het niet correct verlopen zou zijn, maar feitelijk omdat niet alles uitgedraaid was zoals verwacht. Een nieuwe lange nachtelijke sessie dreigde dus. Groen heeft zich over de hele lijn onthouden en geen eigen kandidaten meer voorgedragen. Het getuigt van weinig efficiëntie om zoveel mensen (raadsleden, maar ook ambtenaren) zo lang te gijzelen voor een resultaat dat bij voorbaat vaststaat.


Gelukkig zorgden onze eigen raadsleden opnieuw voor de nodige inhoudelijke punten:

  • Voorstel om opbrengst uit verkoop van gemeentepatrimonium (met erfgoedwaarde) te reserveren voor ons waardevol erfgoed te onderhouden en restaureren.
  • Voorstel om het lokaal energiebeleid te actualiseren en een actieplan uit te werken om alsnog aan de afspraken te voldoen tegen 2030
  • Vraag naar visie en acties van de meerderheid i.v.m. (zonevreemde) voetbalterreinen
  • Vraag i.v.m. verkeersveilige herinrichting Moortelbosstraat na de rioleringswerken
  • Vraag i.v.m. overlast op en rond N42 door werfverkeer O.B.B.C.

 

 


Reserveer opbrengst uit verkoop van gemeentepatrimonium  voor onderhoud en restauratie van erfgoed

We stelden voor om de opbrengst uit verkoop van gemeentelijk patrimonium (met erfgoedwaarde), zoals bijvoorbeeld recent de kerk van Moortsele, te reserveren voor onderhoud en restauratie van ons erfgoed. Hoewel we op zich eerder voorstander zijn van slimme herbestemming van ons patrimonium, vinden we het niet meer dan normaal dat, als er toch verkocht worden, de opbrengst terugvloeit naar de zorg voor onze waardevolle monumenten. Het is voor een stuk ook symbolisch dat we ons erfgoed naar waarde schatten!
Volgens de meerderheid kan het echter technisch niet om geld te reserveren voor een specifiek doel.



Princiepsbeslissing: opmaken van een lokaal energiebeleidsplan

Actualiseer en geef het lokaal energiebeleid een nieuw elan. De recentste doorlichting geeft namelijk aan dat het zoals we nu bezig zijn heel moeilijk wordt om de afspraken uit het Lokaal Energie- en KlimaatPact (LEKP) en Burgemeestersconvenant te halen tegen 2030. Met concrete doelstellingen, een actieplan, en hieraan gekoppeld de nodige budgetten, kan de gemeente het heft opnieuw zelf in handen nemen i.p.v. commerciële ontwikkelingen te ondergaan.

Reeds in 2021 is er, gekoppeld aan het meerjarenplan, een “klimaatplan” opgemaakt. De doelstellingen zijn echter meestal vaag, de acties weinig concreet, en de link met budgetten zijn vaak niet duidelijk. Daarnaast heeft Oosterzele ook doelstellingen in het kader van het Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP) en het Burgemeestersconvenant.

Volgens het laatste LEKP-rapport (update 02/03/2024), blijkt dat er alvast nog heel wat werk aan de winkel is om tegen 2030 de voorziene doelstellingen rond energiebesparing en lokale hernieuwbare energie-opwekking te behalen. Enkele voorbeelden:

  • Collectieve energiebesparende renovaties (50, waarvan 50% fossielvrij) : 0% gerealiseerd
  • Coöperatieve/participatieve hernieuwbare energieprojecten (18 kWp per 500 inwoners): 20% gerealiseerd
  • Energiebesparing lokaal patrimonium (26.4% tov 2019): 48% gerealiseerd
  • Lokaal warmteplan: niet opgemaakt


Bij gebrek aan een duidelijk plan, is er momenteel weinig of geen actief lokaal energiebeleid. We ondergaan enerzijds commerciële ontwikkelingen (bv. de recente aanvragen voor windturbines, lees ons recentelijk bezwaar ivm giant windmolens ) waar we enkel kunnen adviseren. Anderzijds steunen we voor een groot stuk op initiatieven van individuele burgers. Het ontbreekt aan gestructureerd beleid, met een duidelijke visie, doelstellingen en hieraan gekoppeld acties, instrumenten en budget om te kunnen sturen en effectueren. Het is duidelijk dat we zo de onderschreven doelstellingen nooit halen tegen 2030. Aangezien 2030 ook het einde van de lopende legislatuur is, moet er nu dringend actie ondernomen worden.

Ook hier kregen we een gelijkaardig antwoord als bij sommige van onze eerdere voorstellen: we nemen dit op bij de volgende meerjarenplanning die start in 2026!

 

Andere punten:

  • Voetbalterreinen: gezien enerzijds klachten van overlast door omwonenden, als de vraag naar betere infrastructuur door de clubs, polsten we het bestuur ook naar hun visie i.v.m. (zonevreemde) voetbalterreinen. Wordt hier actie ondernomen, op welke termijn, ….?
    De schepen gaf aan dat er momenteel gesprekken zijn met de voetbalclubs. Maar wat dan met de omwonenden? Wordt ook met hen het gesprek aangegaan?
  • Herinrichting Moortelbosstraat: ook hadden we vragen over de verkeersveilige herinrichting van de Moortelbosstraat n.a.v. de rioleringswerken daar. De plannen voor de herinrichting moeten nog door bestuur bekeken worden. Nu liggen eigelijk nog maar de grote lijnen vast. Input vanuit de buurt zal worden meegenomen. Via omgevingsloket : LINK . Wees snel, openbaar onderzoek sluit vandaag om 24u.
  • Over onze vraag i.v.m. de hinder op en rond de N42 door het werfverkeer van O.B.B.C. kregen we niet meteen een antwoord. Op mondelinge vragen heeft men nog tijd om ze schriftelijk te beantwoorden. 


Ten slotte wierpen we op dat de oprichting van de adviesraden (maar ook de commissies) wel heel lang op zich laat wachten. Samen met het gebrek aan inhoud op de gemeenteraad, resulteert dit toch echt wel in een democratisch deficit. Hopelijk brengt de raad van maart beterschap.



 

Valentijn dus Valentrein actie met Groen Oosterzele 


Dank aan alle moedige pendelaars, leerlingen, studenten die elke dag opnieuw kiezen voor trein, tram en bus. We weten immers dat dat niet altijd eenvoudig is: de stiptheid moet beter, het comfort omhoog. 

Maar de trein is vooral ook geen filestress, een gezellige babbel, een onverwachte ontmoeting, sympathieke treinbegeleiders, de krant lezen, ... en staken is een recht. Zolang maar alle partijen, reizigers, werknemers, NMBS en dienstverlening er beter van worden!


En een grote dank aan onze Groen Oosterzele vrijwilligers

valentrein

Een liefdevolle groet,

Groen Oosterzele

 

ps. reserveer vrijdag 25 april voor ons jaarlijks spaghettifestijn