Nieuwsbrief februari 2025
21 Februari 2025
Voorstel om opbrengst uit verkoop van gemeentepatrimonium (met erfgoedwaarde) te reserveren voor ons waardevol erfgoed te onderhouden en restaureren. Voorstel om het lokaal energiebeleid te actualiseren en een actieplan uit te werken om alsnog aan de afspraken te voldoen tegen 2030. Vraag naar visie en acties van de meerderheid i.v.m. (zonevreemde) voetbalterreinen. Vraag i.v.m. verkeersveilige herinrichting Moortelbosstraat na de rioleringswerken. Vraag i.v.m. overlast op en rond N42 door werfverkeer O.B.B.C.
Nieuws uit de gemeenteraad van gisteren (20/02/2025). Lang, langer, langst. De meerderheid wilde de stemming van de mandaten van de vorige raad opnieuw doen, officieel omdat het niet correct verlopen zou zijn, maar feitelijk omdat niet alles uitgedraaid was zoals verwacht. Een nieuwe lange nachtelijke sessie dreigde dus. Groen heeft zich over de hele lijn onthouden en geen eigen kandidaten meer voorgedragen. Het getuigt van weinig efficiëntie om zoveel mensen (raadsleden, maar ook ambtenaren) zo lang te gijzelen voor een resultaat dat bij voorbaat vaststaat.
|
Reserveer opbrengst uit verkoop van gemeentepatrimonium voor onderhoud en restauratie van erfgoedWe stelden voor om de opbrengst uit verkoop van gemeentelijk patrimonium (met erfgoedwaarde), zoals bijvoorbeeld recent de kerk van Moortsele, te reserveren voor onderhoud en restauratie van ons erfgoed. Hoewel we op zich eerder voorstander zijn van slimme herbestemming van ons patrimonium, vinden we het niet meer dan normaal dat, als er toch verkocht worden, de opbrengst terugvloeit naar de zorg voor onze waardevolle monumenten. Het is voor een stuk ook symbolisch dat we ons erfgoed naar waarde schatten! |
Princiepsbeslissing: opmaken van een lokaal energiebeleidsplanActualiseer en geef het lokaal energiebeleid een nieuw elan. De recentste doorlichting geeft namelijk aan dat het zoals we nu bezig zijn heel moeilijk wordt om de afspraken uit het Lokaal Energie- en KlimaatPact (LEKP) en Burgemeestersconvenant te halen tegen 2030. Met concrete doelstellingen, een actieplan, en hieraan gekoppeld de nodige budgetten, kan de gemeente het heft opnieuw zelf in handen nemen i.p.v. commerciële ontwikkelingen te ondergaan. Reeds in 2021 is er, gekoppeld aan het meerjarenplan, een “klimaatplan” opgemaakt. De doelstellingen zijn echter meestal vaag, de acties weinig concreet, en de link met budgetten zijn vaak niet duidelijk. Daarnaast heeft Oosterzele ook doelstellingen in het kader van het Lokaal Energie en Klimaat Pact (LEKP) en het Burgemeestersconvenant. Volgens het laatste LEKP-rapport (update 02/03/2024), blijkt dat er alvast nog heel wat werk aan de winkel is om tegen 2030 de voorziene doelstellingen rond energiebesparing en lokale hernieuwbare energie-opwekking te behalen. Enkele voorbeelden:
Ook hier kregen we een gelijkaardig antwoord als bij sommige van onze eerdere voorstellen: we nemen dit op bij de volgende meerjarenplanning die start in 2026! |
Andere punten:
|
Valentijn dus Valentrein actie met Groen Oosterzele
|
![]() |
Een liefdevolle groet, Groen Oosterzele
ps. reserveer vrijdag 25 april voor ons jaarlijks spaghettifestijn |