Nieuwsbrief november 2019

01 November 2019

Nieuwsbrief  november 2019

1. Voorwoord.

De laatste weken gingen veel gesprekken over het verkeer. De automobilist, de fietsers, die spedelecs,... allemaal passeerden ze regelmatig de revue, vaak gevolgd door weinig onderbouwde oneliners. Steeds was ik betrokken partij daar deze drie voor een aanzienlijk deel van mijn verplaatsingen instaan. Wat ik wel geleerd heb in 30 jaar verkeer, is dat er veel voorzichtige en hoffelijke mensen op de baan zijn. Jammer genoeg zijn er ook anderen en vooral in wagens richten die veel schade aan. Ik ben nog nooit aangelopen door een voetganger of geramd door fietsers op de weg. Als automobilist echter ben ik letterlijk langs alle kanten als eens “gepakt” door onvoorzichtige collega's​, met whiplash perikelen tot gevolg. Als fietser ben ik ook driemaal van de weg ​of het fietspad gemaaid door nalatigheid van een ander, met blijvende schade ​tot gevolg. Ik stel mij dan toch de vraag wie er verontwaardigd mag zijn over de gang van zaken in “Make Belgium Great Again”​: de automobilist of de fietser? 

Jeroen Logghe

2. Autodelen

Op woensdag 23 oktober ging er een info-avond door rond Autodelen in de bibliotheek in Scheldewindeke. Ongeveer 35 aanwezigen kregen van een medewerkster van Autodelen.net een toelichting bij de vragen "Wat is autodelen?", "Wat zijn de voordelen?" en "Hoe begin ik er aan?" Er bestaan steeds meer autodeelinitiatieven waaruit je als gebruiker of als auto-eigenaar kan kiezen.  Deze kunnen ingedeeld worden in 2 grote groepen. Enerzijds de autodeelaanbieders met eigen wagen en anderzijds het delen van privé-wagens.

Autodeelaanbieders stellen wagens ter beschikking van haar leden. Voor het gebruik betaal je een prijs per kilometer en/of tijd. Deze werken elk op hun eigen manier.

Bij het delen van privé-wagens stellen autobezitters hun wagen ter beschikking van mensen uit de buurt. Je kan de wagen gebruiken door lid te worden van een autodeelgroep of door je te registreren op een platform.

Staat je (tweede) wagen vaak stil? Of heb je af en toe een (tweede) wagen nodig? Lijkt dit wel iets voor jou, contacteer ons dan gerust via [email protected] of 0499 42 29 34. Samen kijken we dan wat er mogelijk is. Uiteraard kan je ook alvast een kijkje nemen op autodelen.net .

 

3. Wist je dat

... elk voor jou als fietser gevaarlijke situaties op een gewestweg (de N-wegen, zoals de Geraardsbergse Steenweg en de N42) kan melden bij het AWV (Agentschap Wegen en Verkeer)? Doen, zouden we zeggen, want het is een goede manier om de beleidsmensen bewust te maken van de realiteit op de weg.

Ga naar meldpuntwegen en vul het formulier in!

 

Wist je dat...er een enquête loopt over hoe goed uw gemeente scoort ivm fietsen? Hoe meer mensen deze eerlijk invullen hoe beter de beoordeling.

Vul enquête in.

 

Wist je dat... je een luchtzuiverend plantje kan sturen naar de Kamer?

Stuur een plant naar de Kamer voor propere lucht. 

 

4. Agenda 

1. Bedeling Groenkranten: gedurende de eerste weken van november worden de Groenkranten gebust. Hiervoor rekenen we weer op heel wat vrijwilligers. Wil je een handje helpen? Stuur dan zo snel mogelijk een mailtje naar [email protected]  Hou alvast je brievenbus in de gaten.

2. Dag van de natuur. Natuurpunt: bomen planten in de Gondebeekvallei op zaterdag 23 november van 13u30 tot 17u. Groot en klein, iedereen is van harte welkom. Indien mogelijk breng je best een spade mee. Laarzen zijn een absolute must. Natuurpunt zorgt voor een tussendoortje en een drankje. Ook kindjes zijn welkom. Meer info natuurpunt.be .

3. Gemeenteraad Oosterzele: donderdag 21 november om 20u in de raadszaal van het gemeentehuis, Dorp, Oosterzele.

4. Paëlla voor Oeganda door Jeroen Logghe en Annelies Sevenant:  op zaterdag 7 december vanaf 17u Parochiecentrum, Poststraat 48, Balegem. Keuze uit klassieke of vegetarische variant. Prijs 18 euro + 12 jaar, 10 euro voor 5 – 12 jaar, inclusief aperitief. Inschrijven verplicht. Meer info of inschrijven via [email protected] Overschrijven op BE56 9793 3414 4288 Zie ook https://www.broederlijkdelen.be/nl/dwars-door-oeganda-2020/jeroen-en-annelies-logghe-sevenant

5. Noteer alvast in je agenda: zaterdag 15 februari 2020 - spaghetti-festijn!

 

 

Voorts blijven we van mening dat de kerncentrales moeten sluiten!

Groen Oosterzele

https://www.groenoosterzele.be/

https://www.facebook.com/GroenOosterzele