Oosterzele in de nieuwe gemeente-stadsmonitor

27 Januari 2024

Oosterzele in de nieuwe gemeente-stadsmonitor

de Oosterzelenaar voelt zich niet gehoord, niet betrokken, niet geconsulteerd in het beleid

Oosterzele in de nieuwe gemeente-stadsmonitor: positief nieuws, maar ook een buis voor het bestuur!

Altijd interessant, zo een barometer die aangeeft hoe onze gemeente ervaren wordt. We zijn blij te zien dat ruim 85% van de Oosterzelenaren gelukkig is en tevreden met de buurt waarin ze wonen. Ook de nabijheid van groen scoort goed.

Dat Oosterzele aantrekkelijk is, zien we in de (huur)prijzen van woningen. Ook wordt er nog steeds (veel) bijgebouwd. Waakzaamheid is dus aan de orde dat het groen en de open ruimte, die zo geapprecieerd worden, zeker bewaard blijven. Ook het sociaal weefsel komt duidelijk onder druk; daar moet dus hard op ingezet worden om onze warme gemeente gezellig en gelukkig te houden.

Na 5 jaar in deze legislatuur merken we echter vooral dat er twee grote pijnpunten blijven. De huidige bestuursploeg van CD&V en #pro9860 slaagt er niet in om het vertrouwen van de bevolking te winnen. Meer nog, de Oosterzelenaar voelt zich niet gehoord, niet betrokken, niet geconsulteerd in het beleid.

Er werd verbinding en samenwerking over partijen beloofd, maar die bleef ondanks onze constructieve houding vaak uit. Onze participatieve voorstellen werden afgekeurd omdat het bestuur zelf werk zou maken van eigen ideeën, die echter vaak bleven steken. Resultaat: de tevredenheid over het bestuur zakte van een al erg lage 25% nog verder naar 22%. Slechts 23% voelt zich voldoende geconsulteerd door het schepencollege.

Dit is een pijnlijke vaststelling, temeer daar we in de gemeenteraad – het democratische orgaan bij uitstek – vanuit de oppositie hier herhaaldelijk aandacht voor gevraagd hebben: waar belangen botsen, moet je als overheid in gesprek durven gaan.
Groen Oosterzele doet reeds op een andere manier aan politiek – al vele jaren en consequent – met respect voor iedereen.
Door samen met betrokken inwoners en organisaties aan de slag te gaan, kan er zo veel meer. Informeren is een minimum, doorgedreven samenwerking en participatie het doel. Luisteren naar alle partijen en draagvlak creëren moet terug centraal staan. Dit vergroot het vertrouwen in het gemeentebestuur en versterkt het sociaal weefsel.

 

Meer informatie gemeente-stadsmonitor: LINK