Samenleven en welzijn

. We maken van Oosterzele een “Zorgzame buurt” met een  publieke ruimte die doet ontmoeten en maatregelen die de sociale cohesie ondersteunen.

 

. Elke levensfase wordt aangepast ondersteund.

 

. Een coherente aanpak van kinderopvang is hierbij prioritair .

 

. Jeugdbewegingen en jongeren worden beter ondersteund op het vlak van faciliteiten, maar ook logistiek. We maken ook van jongerenwelzijn een beleidsthema.

 

. We betrekken senioren maximaal bij de samenleving, met gerichte acties tegen eenzaamheid, digitale geletterdheid, …

 

. We garanderen basisdiensten en ontmoetingsruimte en stimuleren intergenerationele ontmoeting.

 

. Verenigingen worden beter ondersteund door het beschikbaar maken van lokalen en het opzetten van gezamenlijke activiteiten, en ze worden nauwer betrokken bij het beleid.

 

. We verbeteren sportfaciliteiten (op site De Kluize) en onderzoeken uitbreiding op de VRV-site.

 

 

 

Algemeen 

Allemaal willen we een warme samenleving, waarin iedereen zich veilig en gezond voelt, waar mensen elkaar vinden en voor elkaar zorgen. En dat vergt inspanningen en vooral samenwerking: tussen overheid, inwoners, verenigingen en private partners.

Een gezonde gemeenschap is een gemeenschap die veerkrachtig kan reageren op de veranderingen en uitdagingen waarmee ze geconfronteerd wordt - of het nu om klimaatverandering, demografische of economische verandering gaat. Met Groen ontwikkelen we op lokaal niveau een progressieve langetermijnvisie, gebruikmakend van de vele tools die een gemeente in handen heeft.

Door de nabijheid van natuur, groene ontmoetingsplekken, doordachte inrichting van onze dorpskernen, slimme mobiliteitskeuzes, het herinvesteren in basisvoorzieningen, … bevorderen we niet alleen het welzijn van onze inwoners maar maken we ons ook klaar voor de uitdagingen van de toekomst.

Welzijn als focus en toetssteen van het beleid 

Groen Oosterzele kiest dan ook voor een beleid dat actief inzet op de bevordering van het welzijn van inwoners. Dit willen we doen door welzijn - mentaal én fysiek - als focus en toetssteen te nemen, zowel in preventie als ondersteuning, en dit over alle beleidsdomeinen heen. Voor Groen is een keuze die niet bijdraagt tot welzijn een verkeerde keuze.

Bevorderen sociale cohesie/samenleven in Oosterzele

Mensen ontmoeten elkaar in een sterke lokale gemeenschap waar generaties samenkomen. We zijn trots op onze diverse bevolking, van onze levendige jeugd tot onze wijze senioren, en we zijn vastbesloten om een omgeving te creëren waar iedereen kan bloeien. Door elkaar te ontmoeten en inspireren, voelen we ons meer thuis in onze buurt. Iedereen heeft recht om zich thuis te voelen. Een goed beleid voor samenleven geeft ruimte aan activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen, voor buurtwerk, feesten en evenementen. Zo voelen mensen zich verbonden met hun omgeving. 

Specifieke aandachtspunten

  1. Van Oosterzele een zorgzame buurt maken: (zie ook thema Sociaal beleid en Zorg) “In een zorgzame buurt zijn de voorwaarden vervuld opdat mensen, ongeacht leeftijd en grote of kleine ondersteuningsbehoeften op meerdere levensdomeinen, comfortabel in hun woning of vertrouwde buurt kunnen (blijven) wonen. Het is een buurt waar jong en oud samenleven, waar mensen zich goed en geborgen voelen, waar levenskwaliteit centraal staat, waar bewoners elkaar kennen en helpen, waar personen en gezinnen met grote en kleine ondersteuningsnoden ondersteuning krijgen en waar diensten en voorzieningen toegankelijk en beschikbaar zijn” (Bron: zorgenvoormorgen.be/zorgzamebuurten)
  2. Eenzaamheid bestrijden: Door het bevorderen van sociale en culturele initiatieven, maar ook door de kansen op ontmoeting te vergroten, kunnen we eenzaamheid bestrijden en een sterkere, meer verbonden gemeenschap opbouwen.
  3. Jeugd, senioren en intergenerationele verbinding: We willen initiatieven aanmoedigen die jong en oud samenbrengen. Of het nu gaat om een pannenkoekenmiddag in de Meerlaanstraat of een bijeenkomst van de Bond van de Gepensioneerden, een activiteit georganiseerd door Femma, we willen deze waardevolle interacties stimuleren.
  4. Werken met en voor specifieke doelgroepen: We luisteren en informeren actief naar de behoeften en noden van specifieke doelgroepen op het gebied van welzijn en samenleven, en koppelen terug wat we daarmee doen. Zo laten we hen voelen dat we deze belangrijk vinden. We brengen de beschikbare ondersteuning van bovenlokale overheden en samenwerkingsverbanden dicht bij de Oosterzeelse bevolking, zowel structureel als via campagnes, en we vullen eventuele leemtes op..
  5. Nieuwe synergieën mogelijk maken: Door verschillende generaties en doelgroepen, maar ook verschillende functies op één plaats samen te brengen kunnen we nieuwe synergieën laten ontstaan.
  6. De VRV-site als platform gebruiken: Laten we de VRV-site gebruiken als een springplank voor deze initiatieven, het creëren van een ruimte waar de Oosterzelenaar jong of oud, samen komen, waar verschillende functies verweven worden, ideeën kunnen bloeien en mensen elkaar kunnen ontmoeten en inspireren.

 

Concreet

Groen Oosterzele gelooft dat elke inwoner het verdient om bij alle belangrijke levensfasen en -gebeurtenissen erkend en ondersteund te worden:

Van geboorte tot kleutertijd

  • Het geboortebos wordt verder uitgebreid, maar de toegankelijkheid wordt verbeterd (zie thema mobiliteit).
  • Er komt een structureel beleid rond kinderopvang en omkadering voor jonge gezinnen. Er wordt geïnvesteerd in een sterke dienst (Lokaal Loket Kinderopvang binnen het OCMW) die de private kinderopvang begeleidt en indien nodig eigen opvang organiseert.
  • Als gemeentelijke overheid kunnen we de bestaande initiatieven, zowel informatie en bewustmaking als hulpverlening, mee onder de aandacht van prille ouders in onze gemeente brengen. Samenwerkingen met initiatieven zoals Te Gek?! (https://www.tegek.be/campagnes/datluchtop/over-dat-lucht-op) helpen om bewustzijn en ondersteuning te bieden voor de uitdagingen van het ouderschap.


Onderwijs en naschoolse opvang

  • De regeling voor naschoolse opvang is nu problematisch (o.a. door het statuut en uurregeling van het opvangpersoneel). Recent werd beslist om de verantwoordelijkheid voor naschoolse opvang voor het niet-gemeentelijk onderwijs volledig bij de scholen zelf te leggen. We maken werk van een structurele duurzame oplossing voor de organisatie van de naschoolse opvang


Jeugd en jongerenwelzijn

Oosterzele heeft top geëngageerde jeugdbewegingen. Naast een fijne tijd voor onze jongeren, vervullen deze een belangrijke sociale functie. Er is nood aan een structureel langetermijnbeleid om de jeugdbewegingen te ondersteunen i.p.v. een ad hoc beleid. Vooral het gebrek aan kwalitatieve infrastructuur (lokalen) en voldoende speelruimte is een acuut probleem. Ook bij de niet-georganiseerde jeugd zijn er heel wat noden: speelruimte, veilige fietsverbindingen, optimalisatie van het openbaar vervoer, een goede studeerplek, uitgaansmogelijkheden, … 

Zorgen voor onze jeugd betekent ook: aandacht hebben voor het welzijn van onze jongeren, niet enkel fysiek maar ook mentaal. Veel jongeren zijn onzeker, bang voor de toekomst, en ervaren zinloosheid of eenzaamheid. Vaak in stilte. We vinden het een taak van de gemeente hierin een vinger aan de pols te houden en actief uit te reiken naar jongeren. 

  • We gaan in gesprek met de jeugdbewegingen om hun noden in kaart te brengen en werken een lange-termijn oplossing uit voor lokalen, speelruimte en andere ondersteuning. 
  • Hoewel moeilijker, proberen we ook via diverse kanalen de noden van de niet-georganiseerde jeugd te bevragen.
  • De Jeugdraad en de Pallieter zijn hierbij de eerste aanspreekpunten. 
  • De VRV-site is een unieke opportuniteit om alvast de noden voor infrastructuur en speelruimte in te lossen. Dit wordt de place to be voor onze jeugd (zie verder).
  • We herevalueren de ondersteuning van jeugdbewegingen op vlak van logistiek en werkingsmiddelen. Logistieke ondersteuning is nu nogal beperkt tot onder andere een roterend systeem voor tentenvervoer voor kampen, een kaart voor het containerpark, … Dit moet gestructureerder en pro-actiever. De gemeente kan daarnaast ook mobiliseren bij private partners om zo de jeugdverenigingen te ontzorgen.  Ook het subsidiesysteem is gefragmenteerd en mist daarom het lange-termijndoel.
  • We realiseren voldoende toegankelijke (groene) speelruimte in elke dorpskern (thema Natuur en Milieu).
  • We realiseren veilige fietsverbindingen voor de schoolgaande jeugd (zie ook thema Mobiliteit).
  • Afstemmen met openbaar vervoersector (NMBS en De Lijn) en scholen om dienstregelingen en aansluitingen te optimaliseren (zie ook thema Mobiliteit).
  • We voorzien voldoende studeerruimte en werken aan een regeling die voldoet aan de noden en duidelijke afspraken bevat. 
  • We informeren gericht de jongeren over waar ze hulp, steun en gezelschap kunnen vinden. We maken deze informatie permanent beschikbaar en toegankelijk via onze gemeentelijke communicatiekanalen. We sensibiliseren door het organiseren van thema-lezingen, en laten ons daarbij ook inspireren door de jongeren zelf.
  • Bestaande bovenlokale initiatieven voor jongerenwelzijn en jeugdhulp brengen we onder de aandacht, in samenwerking met Eerstelijnszone Panacea.
  • Als partner in het nieuw opgerichte OverKop Huis in Zottegem maken we mee werk van een laagdrempelig aanbod voor ontmoeting en een luisterend oor voor jongeren tussen 12 en 25 jaar; indien nodig en mogelijk richten we op termijn een ‘Oosterzeelse OverKop antenne’ op (bv. op VRV-site).
  • We voeren een inclusief jeugdbeleid met aandacht en ondersteuning van verschillende doelgroepen zoals bijvoorbeeld jongeren van gezinnen met een laag inkomen (bv. ondersteuning voor deelnamekost kampen en andere activiteiten), LGBTQ+, minder-valide jongeren en (anderstalige) nieuwkomers.
  • Om deze doelen te kunnen realiseren willen we ‘jongerenwelzijn’ expliciet opnemen in het takenpakket van de Jeugddienst.

Wonen en leven in de gemeente

Onthaal van nieuwe inwoners 

  • Vanaf het moment dat je je vestigt in onze prachtige gemeente, willen we dat je je welkom, gewaardeerd en betrokken voelt. Een gecentraliseerd coherent onthaalbeleid moet nieuwe inwoners helpen zich te integreren en zich thuis te voelen in hun nieuwe leefplek - of ze nu single zijn of een gezin, jong of oud, en ongeacht hun afkomst. We werken bestaande initiatieven (zoals de vrijetijdsmarkt) verder uit en vullen ze aan met een totaal infopakket over bv. ruimtelijke ordening, openbaar vervoer, … 

Verenigingsleven

Het verenigingsleven is het “smeermiddel” van onze samenleving. Onze (jeugd)verenigingen verdienen de best mogelijke steun vanuit het beleid om hen verder te laten groeien en bloeien:

  • We bevragen verenigingen beter ivm hun noden en wensen en gaan hier mee aan de slag
  • We werken actief met verenigingen om gezamenlijke activiteiten te organiseren en deze te communiceren 
  • We voorzien voldoende en flexibele infrastructuur voor verenigingen om te vergaderen, activiteiten te organiseren, …
  • Verenigingen kunnen (een aantal keer per jaar) gratis gebruikmaken van de gemeentelijke infrastructuur. De huur van lokalen, ook al is dat aan democratische prijzen, weegt toch op de beperkte werkingsmiddelen van verenigenen
  • We maken vergaderruimte gratis beschikbaar voor verenigingen 
  • Van de VRV-site maken we een co-creatie experiment voor het verenigingsleven. We werken een reglement uit om te experimenteren met pop-up activiteiten, evenementen, workshops, … Zo wordt de invulling organisch vormgegeven.
  • We werken aan een regeling voor correcte en uniforme werkingsmiddelen voor verenigingen
  • We voorzien met de gemeentediensten waar mogelijk ook materiële en logistieke ondersteuning van verenigingen. We werken aan een betere uitleendienst en stellen hier een regeling rond op
  • De expertise aanwezig bij verenigingen zetten we in om het beleid mee vorm te geven (zie ook thema Bestuur en Politieke Cultuur).

 

Sport en vrije tijd

  • De sporthal blijft op de De Kluize-site als centrum van de sportactiviteiten. Hier is de omkadering (bereikbaarheid, parkeeraanbod, aansluitende groene open ruimte voor buitensporten, …) het best gegarandeerd.
  • Er wordt een studie gedaan naar hoe de sporthal (energetisch) kan gerenoveerd worden en de faciliteiten en aanbod verbeterd en geactualiseerd worden. Er wordt gekeken wat de budgettaire ruimte hiervoor is.
  • Er wordt gekeken hoe de druk op de faciliteiten in de sporthal kan verlicht worden, door bepaalde sportactiviteiten op een alternatieve locatie te laten doorgaan (bv. de VRV-site).
  • Ook de verschillende voetbalclubs verdienen goede infrastructuur. We bekijken waar dit ruimtelijk best kan ingevuld worden, zonder al te groot ruimtebeslag en overlast voor de omwonenden. Samenwerking en optimalisatie van de beperkte (ruimtelijke) middelen is het uitgangspunt hierbij.
  • Via bevragingen proberen we ook zicht te krijgen op de noden voor andere vrijetijdsbestedingen en hier in de mate van het mogelijke gevolg aan te geven.

 

Cultuurbeleid

  • Oosterzele heeft via AGB De Kluize een schitterend cultuuraanbod. We willen in samenspraak met de dienst cultuur bekijken hoe we dit aanbod nog laagdrempeliger kunnen maken, om ook bevolkingsgroepen die nu de weg nog niet vinden beter te bereiken.

 

Lokaal toerisme

  • Lokaal toerisme wint aan belang en is bovendien doorgaans duurzaam. Samen met de dienst lokale economie, “Oosterzele Onderneemt” en andere adviesraden en actoren werken we een sterk lokaal toeristisch aanbod uit. Hierbij zetten we onze natuur, open ruimte en erfgoed in als troef, werken we aan aangename wandel- en fietswegen, … We organiseren een aantal gerichte evenementen om dit extra in de kijker te zetten. Dit biedt kansen voor de lokale economie (verblijfsaccommodatie, horeca, handel).

Senioren

  • We gaan de strijd aan tegen vereenzaming van ouderen. We organiseren (samen met de seniorenraad en verenigingen) voldoende sociale activiteiten om de sociale interactie te garanderen
  • We maken werk van een ‘Seniorenontmoetingscentrum’ (op de VRV-site)
  • We garanderen basismobiliteit voor senioren. We pleiten voor een sterke dienstverlening bij NMBS en De Lijn. Waar nodig voorziet de gemeente zelf de nodige diensten.
  • We ondersteunen de nabijheid van publieke diensten door de uitbouw van een dienstenloket. Ook na een eventuele fusie moet dit gewaarborgd blijven.
  • We stimuleren ook het behoud en uitbreiding van andere diensten en goederen, bv. lokale handel en buurtsupermarkt, een geldautomaat, … Op die manier creëren we een nabijheid van diensten en goederen die het overbodig maken om verre verplaatsingen met de wagen te maken. Het bevordert ook het 'elkaar tegenkomen', een sleutel in het bestrijden van eenzaamheid.
  • Met de voortschrijdende digitalisering van de maatschappij dreigen senioren uit de boot te vallen. We zetten gerichte acties op om de digitale geletterdheid en de digitale weerbaarheid van senioren in Oosterzele te verbeteren.
  • We maken alle info over activiteiten, diensten, ondersteuning, … voor senioren op een heel toegankelijke manier gecentraliseerd beschikbaar.

 

> Een aantal voor ons heel belangrijke ideeën werkten we al wat meer in detail uit, deze "uitgelichte voorstellen" kan je hier vinden

> Link terug verkiezingsprogramma