Sociaal beleid en zorg

. We hebben binnen elk beleidsdomein voldoende aandacht voor kwetsbare groepen.

 

. We garanderen nabijheid van (gemeentelijke) diensten voor iedereen.

 

. We zorgen voor basismobiliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid van diensten, ook minder evidente zoals bijvoorbeeld kinderopvang, jeugdbeweging, diergeneeskundige zorg, ….

 

. We bouwen hiervoor de OCMW-diensten verder uit. . We investeren verder in sociale huisvesting boven het bindend sociaal objectief.

 

. We ondersteunen de verdere uitbouw van de eerstelijnszorg door de samenwerking tussen zorgverleners te bevorderen en te coördineren.

 

. We onderzoeken de haalbaarheid van een rust- en verzorgingstehuis in eigen beheer, best in samenwerking met buurgemeenten.

 

. We voorzien een ruimere communicatie en sensibilisering van maatregelen rond sociaal beleid en zorg.

 

 

Algemeen 

Sociaal beleid start met de uitbouw van “zorgzame buurten” die uitnodigen tot ontmoeting en verbondenheid en veiligheid nastreven. Het beleid faciliteert participatieve projecten die sociale netwerken creëren, wederkerige burenhulp en zorg bevorderen, isolement en eenzaamheid tegengaan, met aandacht voor diversiteit en inclusiviteit (zie ook thema “welzijn en samenleven”).

Daarnaast wil Groen Oosterzele een zorgbeleid met specifieke programma’s om maximale ondersteuning van kwetsbare groepen in onze samenleving zoals zieken, mindervaliden, ouderen of mensen in armoede afdoende te ondersteunen. De gemeente heeft de regie over een sociaal beleid dat de levenskwaliteit en welzijn van elke Oosterzelenaar, in het bijzonder voor mensen die in een kwetsbare situatie leven, nastreeft. De diensten zijn toegankelijk en beschikbaar met een open beleid gericht op de hedendaagse noden. Het beleid staat dicht bij de burger, waarbij vragen, noden, problemen… bespreekbaar zijn door middel van echte participatie. Het sociale aspect is de rode draad doorheen elk beleidsdomein. Hiervoor moeten voldoende middelen voorzien worden in de meerjarenplanning.

 

Concreet

  • We garanderen de basismobiliteit voor minder-mobiele burgers (zie ook thema mobiliteit) door het herinvoeren van een aantal haltes van de belbus. Waar openbaar vervoer geen oplossing brengt, voorziet de gemeente indien noodzakelijk zelf een alternatief.
  • We betrachten een maximale bereikbaarheid van diensten. De digitalisering van gemeentelijke diensten wordt (versneld) verder gezet. We dragen echter zorg dat deze voor iedereen toegankelijk blijven, door de uitbouw van een goed bereikbaar dienstenloket. Dit moet ook gegarandeerd blijven bij een eventuele gemeentefusie.
  • Daarnaast ondersteunen/bepleiten we ook de uitbouw van lokale diensten zoals een (coöperatieve) buurtsupermarkt of een geldautomaat. Op die manier creëren we een nabijheid van diensten en goederen die het overbodig maakt om verre verplaatsingen te maken. Op bestuurlijk vlak voorzien we hiervoor het juiste kader.
  • De toegankelijkheid voor mindervaliden tot bv. handel, horeca en diensten verbeteren door gerichte sensibilisatie en ondersteunende acties. Ook de toegankelijkheid van natuur verdient extra ondersteuning. We werken bijvoorbeeld samen met initiatieven zoals Baerekracht (www.baerekracht.be).
  • We zetten ook specifiek in op programma’s en voorzieningen die gericht zijn op de gezondheid en het welzijn van senioren. Dit omvat initiatieven rond preventieve gezondheidszorg, toegang tot medische diensten, geestelijke gezondheidszorg, toegang tot medische diensten en activiteiten die de sociale interactie bevorderen.
  • We bekijken de mogelijkheid om een rust- en verzorgingstehuis in eigen beheer uit te bouwen zodat dit voor alle burgers haalbaar en betaalbaar wordt. Dit kan wellicht enkel in een ruimere context (bv. samenwerkingsverband met omliggende gemeenten). 

We bouwen de OCMW-diensten verder uit:

  • Voorkomen van energie-armoede bij mensen met een laag inkomen door extra ondersteuning te voorzien voor sociaal tarief, renovatie en duurzame energie (zie ook thema’s “ruimtelijke ordening en wonen” en “energie en klimaat”)
  • We garanderen betaalbare kinderopvang voor mensen met een laag inkomen
  • Specifieke aandacht voor kinderen van mensen met een lager inkomen. Bv. garanderen dat ze kunnen deelnemen aan betalende activiteiten van jeugdverenigingen (elke jeugdvereniging heeft nu een eigen regeling voor deelnamekost voor kampen),  sport, …
  • We maken diergeneeskundige zorg ook toegankelijk voor mensen met een laag inkomen.
  • Ook niet-financiële hulp (bv. juridische hulp) voorzien
  • Vlotte, laagdrempelige toegang tot maatschappelijk assistenten van het OCMW
  • Correcte beslissingen zonder onderscheid van persoon, waarbij dossiers zonder naam voorgelegd worden aan de OCMW-raad
  • Blijvende aandacht voor voldoende sociale huisvesting. Sinds 2009 heeft elke gemeente een bindend sociaal objectief. Dit is het minimumaantal sociale woningen die de gemeenten binnen een vooropgestelde termijn (tegen 2025) op haar grondgebied moet  voorzien1.
  • Verdere uitbouw van eerstelijnszorg i.s.m. huisartsenkring Panacea zodat iedereen de juiste zorg krijgt op het juiste moment door meer samenwerking tussen zorgverleners in de buurt, zoals huisartsen, tandartsen, apothekers, maatschappelijk werkers, verzorgenden en psychologen
  • Voorzieningen voor mensen met laag inkomen, waar je artsen en andere zorgverleners kan raadplegen zonder te moeten betalen (~medisch huis of wijkgezondheidscentrum)
  • We zetten in op programma’s die specifiek mantelzorger ondersteunen
  • We brengen de maatregelen rond sociaal beleid en zorg dichter bij de burger door deze geregeld onder de aandacht te brengen  (bv. in het infozine, website, digitale infoborden, …)

 

> Een aantal voor ons heel belangrijke ideeën werkten we al wat meer in detail uit, deze "uitgelichte voorstellen" kan je hier vinden

> Link terug verkiezingsprogramma