Nieuwsbrief juni 2020

04 Juni 2020

Wissel van de wacht

Met enig uitstel, wegens corona, heeft de Oosterzeelse gemeenteraad Roswitha Gerbosch tijdens de gemeenteraad van woensdag 27 mei met een bloemetje en een dankwoord uitgewuifd. En zo legden Maaike Afschrift en Steven Verstuyft op 27 mei de eed af als benoeming gemeenteraadslid. Maaike vervangt Roswitha en Steven wordt op zijn beurt tijdelijk vervanger van Maaike. Eveneens nam Frans Desloover het BCSD (OCMW)- zitje over van Roswitha. Wisselstukken vervangen is een ecologische deugd en dit trekken wij bij Groen Oosterzele door tot op alle niveaus.

 

Balegro, indienen van bezwaarschriften asbest deponie

Proficiat aan het burgeractiecomité Asbest Protest, met het indienen van meer dan 6000 bezwaarschriften hebben ze een gigantisch succes geboekt, een signaal van de bevolking dat niet mag verwaarloosd worden. Acties die ontstaan vanuit de gemeenschap ziet Groen graag gebeuren en genieten onze volle steun.

Lees het bezwaarschrift van Groen Oosterzele hier.

Op initiatief van Jeroen Logghe heeft Groen als eerste standpunt van alle partijen gevraagd om tot een gezamenlijke motie te komen. 

Lees de gezamenlijke motie van de Oosterzeelse partijen hier.

Trouwens, in het algemeen zijn wij voorstander om voor veel meer dossiers samen te werken, zowel met burgercomités als andere partijen. 

 

We volgen dit dossier verder op. De gemeente heeft nu 10 dagen om de bezwaren te inventariseren en ze vervolgens aan de bestendige deputatie over te maken. We verwachten een beslissing midden augustus.

 

Hemelwater, wat kunnen we zelf reeds doen

Het begint stilletjes aan te dagen bij de andere partijen dat de beperkte neerslag een probleem is. AGALEV (voor de jongere lezers het vroegere Groen) gaf het vele jaren terug reeds aan. Maak een hemelwaterplan! Minder beton, spaarbekkens, kronkelende beken, bomen, enz. 

In afwachting van een gemeentelijk/vlaams plan kunnen we zelf reeds acties ondernemen. 

Bij de Vlaamse milieumaatschappij, www.vmm.be kan je vele tips vinden.

->Tips bij droogte

 

Fietsplan 

Uit het jaarlijks fietsrapport afgeleverd door de Fietsersbond en de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) scoort Oosterzele beter dan onze omliggende gemeentes. Oosterzele behaalt een score van 66,1 op 100. Dit is mooi om te lezen maar we hebben toch onze bedenkingen daar er maar 167 personen de enquête ingevuld hebben. Nu, alles kan beter en het verheugt ons dat Oosterzele met een fietsplan bezig is. Een plan dat in de eerstvolgende verkeerscommissie in september zal besproken worden. Groen Oosterzele denkt graag mee en biedt zijn medewerking aan. Essentieel voor Groen is werk maken van goede fietsverbindingen van de dorpskernen, met stip de verbindingen Landskouter-Oosterzele en Gijzenzele-Oosterzele moeten beter.

En daarom, in afwachting van het Oosterzeels fietsplan, vinden we het een interessant idee om aan u beste fietser te vragen. Waar ondervind je onveilige situaties, waar is er nood aan een strengere snelheidscontrole, waar zou jij een fietsstraat inrichten, enz. Alle opmerkingen welkom, mail ons [email protected]

Lees het volledige rapport van de Fietsersbond hier.

 

Hebben we het niet aan onze rekker van den asbest,
den N42 doet de rest

Op 15 mei 2020 besliste de Vlaamse regering tot een voorlopige vaststelling van het ontwerp van een GRUP om van de N42 tweemaal twee rijstroken te maken. Het openbaar onderzoek zal van 9 juli tot 8 augustus lopen. Niet meteen een ideale periode om bezwaren in te dienen. Ook wordt omwille van de coronacrisis geen infomarkt georganiseerd en kan het dossier enkel digitaal geraadpleegd worden. Groen Oosterzele is dit plan niet genegen en zal zich blijven verzetten. We lijsten kort enkele van onze bezwaren op.

  1. Het op- en afrittencomplex E40 Wetteren wordt niet aangepakt, wegens te duur. Zo creëren ze nog een groter trechter-effect.
  2. Een dubbel rijvak zal meer vervuilend auto- vrachtverkeer aantrekken, files van twee rijen zullen ontstaan. Met bijkomend fijnstof tot gevolg.
  3. Opnieuw bijkomende verharding, één van de oorzaken van een laag grondwaterpeil.
  4. Geen focus bij het ontwerp voor alternatieve vervoersmiddelen. 
  5. Toekomst zal zich meer richten op thuiswerken, video-conferentie,... dit is een ontwerp goed voor de jaren zestig.
  6. ...

Een droombeeld, twee vakken voor de auto, langs beiden kanten een bomenrij, daarnaast in beide richtingen brede fietsbanen. Kom zo maar eens Oosterzele binnengereden, men waant zich in de Provence.

to be continued.

 

Week van de bij

We blijven het herhalen de bijen zijn nuttige beestjes en onmisbaar. Zonder hun geen bestuiving van meer dan 75 % van de voedingsgewassen, geen heerlijk fruit zoals kersen, appelen, braambessen, frambozen, ... ook groenten zoals courgettes, paprika's, avocado's zouden verdwijnen zonder de bij.

Hoe van je tuin een bijenparadijs maken, lees hier verder.

 

Agenda

1) Gemeenteraad Oosterzele: donderdag 18 juni 20u00, locatie wordt later meegedeeld gezien de coronamaatregelen.
2) Natuurpunt Oosterzele: werkdag Gondebeekvallei zaterdag 27 juni Natuurpunt heeft groen licht gekregen om opnieuw beheerwerken te doen met maximum 20 personen, ieder zijn eigen materiaal en op veilige afstand van elkaar. Heb je zin om in en aan de natuur te werken, stuur dan een mailtje naar [email protected].
3) Zomereetfestijn@home Groen Merelbeke: zaterdag 27 juni Traditiegetrouw zet Groen Merelbeke de zomer feestelijk in met een eetfestijn, maar vanwege de coronacrisis komen ze dit jaar naar u toe! Ze bieden een vegetarisch diner-pakket met biologische, lokale en eerlijke producten aan. Dit wordt in Oosterzele aan huis geleverd door Roswitha tussen 13u en 17u. De hoeveelheden van dit heerlijke, zomerse diner-pakket zijn gebaseerd op 2 personen en het pakket kost 45 euro. Bestellen en betalen kan t.e.m. zaterdag 20 juni via:
https://www.formdesk.com/groenmerelbeke/zomerseetfestijn


Voorts blijven we van mening dat de kerncentrales al lang moesten gesloten zijn. 

 

Groen Oosterzele

https://www.groenoosterzele.be/

https://www.facebook.com/GroenOosterzele