Oosterzele is een mooie warme gemeente, met een bloeiend verenigingsleven en veel geëngageerde mensen. Het landelijk karakter is nog grotendeels bewaard maar staat wel toenemend onder druk. Op politiek vlak valt jammer genoeg vooral vaak de bitsige sfeer en het gebrek aan luisterbereidheid en samenwerking op.
Hierin zit meteen ook de kern van ons programma vervat:
We willen de kennis die bij verenigingen en betrokken burgers aanwezig is veel meer dan nu benutten om het beleid vorm te geven. Participatie wordt nu meer als een last dan een lust gezien. En daardoor worden veel kansen gemist. Dat kan en moet anders.
Wat betreft ruimtelijke ordening heeft de gemeente vele hefbomen in handen. Dat vergt echter visie en duidelijke keuzes maken, en onze troeven, o.a. landelijkheid, maximaal behouden en zelfs durven versterken. Niet blijven steken in recepten van het verleden, maar de toekomst durven omarmen met frisse ideeën om de dorpskernen op te waarderen, open ruimte beter te beschermen en hierdoor onze gemeenschap en lokale handelaars te ondersteunen.
In deze moeilijke tijden moeten we ook zorg dragen voor de belangrijke landbouwsector in onze gemeente, die we moeten ondersteunen in een transitie naar meer duurzaamheid en inkomenszekerheid.
Groen hecht evident ook heel veel belang aan welzijn en zorg, in het bijzonder voor jeugd en senioren en groepen met extra zorgnoden. Zij verdienen extra aandacht met gepaste voorzieningen en ondersteuning.
Ook de politieke cultuur in Oosterzele is aan een facelift toe. De Oosterzelenaar, en ook Groen Oosterzele, is de wij-tegen-zij mentaliteit grondig beu. “De politiek” moet met een open geest luisteren, bestuderen, afwegen, keuzes maken en uitvoeren, en soms weer bijsturen. Dit steeds in het algemeen belang, in een geest van samenwerking, en met respect voor de verschillende belangen en meningen.
Voor ons verkiezingsprogramma hebben we goed geluisterd naar de mensen, gerichte gesprekken gevoerd, hebben we de memoranda en wensen van de diverse verenigingen en adviesraden goed gelezen en geëvalueerd. Op basis hiervan hebben we ons programma georganiseerd in 7 beleidsthema’s:
1.Ruimtelijke ordening en wonen
2.Mobiliteit
3.Natuur en milieu
4.Samenleven en welzijn (incl. jeugd, senioren, cultuur en sport)
5.Sociaal beleid en zorg
6.Lokale economie en landbouw
7.Energie en klimaat
Als “8ste thema” kiezen we heel bewust voor de manier van politiek voeren en besturen. Hier zetten we een spreekwoordelijke boom op over hoe politici en partijen onderling met elkaar omgaan, maar evengoed hoe burgers en verenigingen bij het beleid betrokken worden of hoe we de relatie tussen verkozen mandatarissen en de administratie zien. Hier verduidelijken we ook ons standpunt m.b.t. een nieuw administratief centrum en een eventuele gemeentefusie.
Voor elk thema hebben we een dossier opgemaakt met de belangrijkste uitgangspunten, speerpunten en beleidskeuzes waar Groen Oosterzele voor staat en gaat.