Curieuzeneuzen in Oosterzele.
Naar aanleiding van het grootschalig onderzoek van Curieuzeneuzen stellen wij met onze fijnstofmetingen van Groen Oosterzele gelijkaardige fenomenen vast. De waarden variëren van meetplaats tot meetplaats en kunnen zelfs erg verschillen, ook al liggen ze slechts op enkele 10-tallen meters van elkaar.
De resultaten van Curieuzeneuzen zijn zeer waardevol omdat ze de Vlaming een algemeen beeld geven van de luchtkwaliteit. De gemeten stof is NO2 (giftig gas vooral afkomstig uit uitlaten), die als maatstaf voor dit onderzoek werd gebruikt. De hoeveelheid NO2 (stikstofdioxide) staat rechtstreeks in verhouding met de aanwezigheid van roetdeeltjes onder andere afkomstig van verbrandingsmotoren, vooral auto’s, vrachtwagens…
Bij onze lokale metingen met de AIR BEAM2 wordt geen NO2, wél fijnstofdeeltjes gemeten. Een aanvullend onderzoek dus, want fijnstof meten was niet het opzet van Curieuzeneuzen
De meesten die oppervlakkig naar de kaart uit de Standaard/Curieuzeneuzen kijken, gaan waarschijnlijk een vrij ‘opge-lucht’ gevoel hebben. Een groene bol, donker groene bol…
Dit vraagt toch énige nuance. Het Curieuzeneuzenonderzoek heeft het gemiddelde gemaakt van een maand metingen..
Dit impliceert ook dat de hogere concentratie overdag, en dus ook de piekwaarden van de ochtend- en avondspits niet apart vermeld worden. Het zijn ook die momenten tussen 7u en 8u45u en 16u en 18u30 dat scholieren en andere fietsers zich op straat bevinden. En deze waarden liggen ook in Oosterzele regelmatig angstaanjagend hoog.
Wanneer de gemiddelde waarden 20-25 NO2 is in Oosterzele, moet je weten dat 20 reeds de grens is waarvan de Wereldgezondheidsorganisatie aangeeft dat er gezondheidsproblemen kunnen optreden.
De extra luchtvervuiling (fijn stof) die er zit aan te komen wanneer de haarden, kool-, pallet-, mazout en houtkachels volop branden zal nog heel andere, hogere waarden veroorzaken.
Je kan de metingen van Groen Oosterzele blijven volgen op de site.
Curieuzeneuzen is een zeer goed initiatief en zeer waardevol maar weet dan het verhaal rond luchtvervuiling zeer genuanceerd en complex is en niet stopt bij meting van NO2
Hoog tijd om ons te bezinnen over wat we dagelijks inademen…
Hoog tijd dat de vervuiling wordt afgeremd en onze mobiliteit herbekeken wordt.
Wordt vervolgd…
Dominiek Declercq
Zie ook de Standaard weekendeditie van 29 september.