Evaluatie huidig bestuur en alternatief Groen
01 Oktober 2024
Onze top van beleidsthema’s waar het huidig bestuur met vertegenwoordiging van CD&V (nu ZorgSaam) en schepen Orville Cottenie (nu Pro9860) volgens ons tekort schoot en waar Groen Oosterzele meer wil op inzetten:
1. Met stip bovenaan staat de bescherming van de landelijkheid en een visie op ruimtelijke ordening. Er wordt in Oosterzele nog steeds veel gebouwd en verhard, zonder een duidelijke visie. Beslissingen over de open ruimte worden ad hoc genomen. Zo worden nieuwe conflicten gecreëerd i.p.v. opgelost en dat kan niet zo doorgaan. De beloofde RUP’s voor meergezinswoningen, open kouters en baanwinkels zijn er nog steeds niet. Er zijn deze legislatuur opnieuw enkele kilometers trage wegen verdwenen, terwijl er kansen waren om deze te herstellen en nieuwe aan te leggen, bijvoorbeeld in Moortsele en Anker. Dit is jammer, zeker nu er sinds corona meer gewandeld wordt. Daarnaast zijn er ook in het RUP Cotthembos fouten gemaakt, waarbij de bevoegde schepen in de gemeenteraad zelfs loog over het advies van de Gecoro.
Groen Oosterzele wil een ‘beleidsplan ruimte’ opmaken met een duidelijke coherente en toekomstgerichte visie op wonen, landbouw en natuur, recreatie, ondernemen en mobiliteit, en dit vervolgens consequent uitvoeren.
🡪 link thema Ruimtelijke ordening en wonen
2. Het bestuursakkoord beloofde participatie en transparantie, maar volgens de gemeentemonitor vindt slechts 23% van de inwoners dat ze voldoende geraadpleegd worden, en slechts 22% vertrouwt het gemeentebestuur. Adviezen van raden worden vaak genegeerd, raadsleden moeten nog steeds handmatig poststukken opvragen, degelijke streaming van de gemeenteraad is er nog steeds niet. Ook echte inspraak ontbreekt en is vaak beperkt tot informatie over de beslissingen.
Bij Groen Oosterzele willen we verenigingen en burgers actief laten deelnemen aan het beleid door onder andere adviesraden in ere te herstellen, burgerbudgetten op te starten, participatie in de gemeenteraad te voorzien, …
🡪 link thema politieke cultuur en bestuur
3. Het ontbrak ook duidelijk aan een coherent jeugdbeleid. Speelruimte werd afgenomen, elders weer bij gecreëerd, allemaal erg ad hoc. Voor al lang-aanslepende problemen (zoals bijvoorbeeld infrastructuur voor de jeugdbewegingen), ontbreekt nog steeds een duidelijke visie. Logistieke ondersteuning en werkingsmiddelen voor jeugdbewegingen zijn fragmentarisch. Ook de niet-georganiseerde jeugd blijft grotendeels in de kou staan. Denk bijvoorbeeld aan het skatepark, de onduidelijke en gebrekkige ondersteuning van de Pallieter, … Ook voor jeugdbeleid was er nauwelijks sprake van overleg en participatie (bijvoorbeeld met de jeugdraad). Erger nog, onze jeugd werd direct met de vinger gewezen als er iets fout liep in plaats van oplossingsgericht in dialoog te gaan.
Groen Oosterzele wil een structureel lange-termijn jeugdbeleid uitwerken die een duidelijk perspectief biedt voor ondersteuning op vlak van infrastructuur, logistiek en werking. We vertrekken hierbij vanuit bevraging en participatie van zowel georganiseerde als niet-georganiseerde jeugd.
🡪 Link thema samenleven en welzijn
4. Het bestuur beloofde meer en betere fietspaden, en een fietsnetwerk tussen dorpskernen. Er zijn (vooral dankzij de steun van de provincie) investeringen gedaan, zoals de fietssnelweg langs de spoorlijn, maar veilige verbindingen tussen de verschillende dorpskernen en de belangrijkste trekpleisters ontbreken grotendeels. Van Landskouter naar Oosterzele moet je een lange omweg maken of over onveilige wegen fietsen. De bibliotheek, muziekschool en sporthal zijn lastig te bereiken vanuit sommige wijken. Hoewel Oosterzele vijf treinstations heeft, zijn deze nog niet op een veilige manier bereikbaar. Ook veilige fietsoversteken van de N42 zijn, ondanks herhaaldelijke aandringen door ons, niet gerealiseerd.
Groen Oosterzele wil een beter fietsbeleid, met versnelde investeringen op fietsinfrastructuur, op basis van een degelijke ruimtelijke visie. Dit willen we onder andere bereiken door ruimtelijke ordening en mobiliteit in één schepenambt onder te brengen.
5. De kinderopvang blijft problematisch. Als ouder is het lastig om een opvangplek voor je kinderen te vinden in het eigen dorp, en ook de voor- en naschoolse opvang, met de gemeente als organisator, wordt stopgezet door personeelstekort. Er waren kansen om te investeren in betere infrastructuur, maar die zijn niet benut. Opleiding en toezicht verdienen ook meer aandacht. Het Agentschap Opgroeien was scherp voor de gemeente en het OCMW, vooral na de sluiting van enkele crèches door wantoestanden. Ook in deze dossiers maakte de bevoegde schepen herhaaldelijk fouten. De kinderopvang werd pas opgevolgd na het losbreken van een aantal schandalen. Ouders bleven ook onnodig lang niet correct geïnformeerd. Dit leidde ertoe dat zowel N-VA als Groen en Open VLD+ het ontslag van de schepen vroegen.
Groen vindt dat er meer geïnvesteerd moet worden in de mensen die voor onze kinderen zorgen, zodat ouders met een gerust hart opvang kunnen vinden in hun eigen gemeente.
🡪 Link thema samenleven en welzijn
6. Op het vlak van natuur zijn er enkele realisaties gebeurd, weliswaar vooral onder impuls van andere overheden. Het blijft echter allemaal fragmentarisch en ad hoc. Het geboortebos is uitgebreid, op Berg is er bos bijgekomen. In Drooghout en Krekelberg werd er dan weer gekapt. Bos- en natuurverbindingen zijn ook niet hersteld. De meerderheid vond dat geen prioriteit. Er is geen speelgroen dicht bij elke dorpskern. Ook de vooruitgang in het zuiveren van ons huishoudelijk afvalwater gaat slechts heel traag vooruit. De zuiveringsgraad is in Oosterzele nog altijd minder dan 50%. Zelfs met het nieuwe collector project in Landskouter presteren we nog altijd ondermaats. Algemeen misten we doorheen de legislatuur visie en ambitie op vlak van milieu en natuur.
Met Groen willen we een ambitieus beleid dat toegankelijke natuur realiseert dicht bij elke dorpskern. Natuur om te spelen, te ontspannen, te sporten, voor de biodiversiteit, maar ook om ons te beschermen tegen de klimaatverandering.